BARN OCH MAT – DEL 3

12-24 mån: från matglad till mer skeptisk

I ettårsåldern är barn som fått en ordentlig matintroduktion ofta nyfikna på mat. De utforskar gärna både de franska ostarna och tapenaden. Men när de närmar sig tvåårsåldern bli en del mer nogräknade med vad de stoppar i munnen. Denna naturliga kräsenhet kallas för neofobi. I den här kursen förbereder vi dig på det neofobiska stadiet. Den handlar också om mättnadskänslor, tänderna, att fasa ut nappflaskan och hur du får i barnet viktiga näringsämnen. 
Write your awesome label here.

I tredje kursen ingår:

  • En textbaserad kurs
  • En video om Edda och hennes ätutveckling
  • Pdf:er med recept och sammanfattningar
  • En podd som förberedelse inför det neofobiska stadiet

Dags att bredda ätande...

När barn har fyllt ett år klarar de av att äta allt fler olika saker. I den här kursen går vi igenom hur du ska utveckla ditt barns ätande i takt med att tänderna spränger fram. Du kommer också att få en intressant inblick i en hypotes som forskare har kring varför barn som tuggar på hårdare mat tycks utveckla ett bättre bett.

...och servera näringsrik mat

Under andra året i livet är det även dags att fasa ut vällingen. För många föräldrar är vällingen en trygghet eftersom den är näringsberikad. I kursen kommer du att få en hel rad tips på hur du kan se till att ditt barn får i sig alla de vitaminer och mineraler som en växande kropp behöver. Vi serverar också en podd med tips inför tvåårsåldern, när barn ofta blir mer skeptiska mot mat. 

Så fungerar kursen

När du har anmält dig till kursen har du tillgång till materialet så länge du vill. Eftersom vi vet att småbarnsföräldrar har ont om tid finns det filmer och poddar som du kan titta eller lyssna på när du gör något annat.

Textkursen är indelad kortare delar. När du är klar med en del bläddrar du lätt vidare till nästa. Du kan alltid bläddra förbi något som du vill vänta med att läsa, eller bläddra tillbaka till något du vill läsa igen. Totalt tar kursen en-två timmar. Recept, viktiga tips och sammanfattningar av kursen finns som pdf:er som du kan skriva ut. Skrollar du ner på den här sidan ser du innehållsförteckningen. Den ger en bättre bild av vad som ingår i kursen. Klickar du på ”introduktion” kan du läsa den gratis.
MÖT FÖRFATTARNA

Kajsa Lamm & 
Ann Fernholm

Kajsa Lamm är legitimerad logoped, Master of Medical Science, och har 15 års klinisk erfarenhet av att arbeta med barn som har ätsvårigheter. Just nu håller hon på att doktorera vid Lund universitet, där hon forskar på barns ätsvårigheter. Hon har även en privat praktik där hon handleder föräldrar och vårdpersonal kring barn och ätande.
Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Under tio år har hon använt sina djupa kunskaper kring kroppens molekyler för att granska kostvetenskapen. Hon har även bidragit till att grunda Kostfonden, en ny forskningsfond som stöttar högkvalitativ kostforskning. 
Foto: Stefan Tell
Patrick Jones - Course author
Created with