Barn och Mat – Del 1

4-6 månader:
Dags att börja smakäventyret

Många bebisar blir nyfikna på mat redan när de är fyra-fem månader. Den nyfikenheten ska du ta tillvara! Du får en rad tips kring hur du väcker din bebis matlust. Vi introducerar också ett nytt ord: oralmotorik. Det är något vi föräldrar borde prata mer om. Vet du exempelvis varför den första maten nästan alltid kommer ut ur munnen? Svaret finns i lektion 2. Skrolla neråt så ser du kursens innehåll.

I första kursen ingår:

  • En textbaserad kurs 
  • En video om Eddas första mat
  • En podd med Kajsa Lamm, expert på barns ätutveckling
  • Pdf:er med olika tips, recept och en sammanfattning

Ett äventyr vid matbordet

Det första året i livet är grundläggande för att lära barn äta riktig mat. Ju fler smaker bebisar får testa, desto nyfiknare blir de på ny mat, visar forskning. I kursen får du den kunskap du behöver för att påbörja resan i matens värld med ditt barn. Kursen handlar också om salt, magstrul, gluten och allergier.

Våga utmana din bebis

Många är rädda för att krydda maten till små barn. Men när bebisar väl får chansen älskar många av dem att testa nya smaker. I kursen får du träffa Edda som helst vill ha senap i sin sås, och ratar den smaklösa industrigröten. Hon delar med sig av sina favoritrecept, så att fler bebisar kan få vidga sina smakvyer! 

Så fungerar kursen

När du har anmält dig till kursen har du tillgång till materialet så länge du vill. Eftersom vi vet att småbarnsföräldrar har ont om tid finns det filmer och poddar, som du kan titta eller lyssna på när du gör något annat.
Textkursen är indelad kortare delar. När du är klar med en del bläddrar du lätt vidare till nästa. Du kan alltid bläddra förbi något som du vill vänta med att läsa, eller bläddra tillbaka till något du vill läsa igen. Totalt tar kursen en–två timmar. Recept, viktiga tips och sammanfattningar av kursen finns som pdf:er som du kan skriva ut. Skrollar du ner på den här sidan ser du innehållsförteckningen. Den ger en bättre bild av vad som ingår i kursen. Klickar du på ”introduktion” kan du läsa den gratis.
MÖt författarna

Kajsa Lamm & 
Ann Fernholm

Kajsa Lamm är legitimerad logoped, Master of Medical Science, och har 15 års klinisk erfarenhet av att arbeta med barn som har ätsvårigheter. Just nu håller hon på att doktorera vid Lund universitet, där hon forskar på barns ätsvårigheter. Hon har även en privat praktik där hon handleder föräldrar och vårdpersonal kring barn och ätande.

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Under tio år har hon använt sina djupa kunskaper kring kroppens molekyler för att granska kostvetenskapen. Hon har även bidragit till att grunda Kostfonden, en ny forskningsfond som stöttar högkvalitativ kostforskning. 
Foto: Stefan Tell
Created with