matäventyret Lyssna – steg 1

4-6 månader:
Dags att smygstarta matäventyret

Många bebisar blir nyfikna på mat redan när de är fyra-fem månader. Den nyfikenheten får du gärna ta tillvara. I Matäventyret får en rad tips kring hur du kan stötta din bebis matlust. Vi introducerar också ett nytt ord: oralmotorik. Det handlar om hur bebisar utvecklar munnens motorik. Du får också information om matallergier och hur forskare nu tror att det går att motverka dem. Välkommen!

Så fungerar Matäventyret

Den här materialet ingår i ett forskningsprojekt där vi utvärderar om barnhälsovården kan leverera kunskap digitalt till föräldrar kring hur barn lär sig att äta. Du kan antingen läsa eller lyssna till materialet. 

Materialet är indelat kortare moment. När du är klar med ett moment bläddrar du lätt vidare till nästa. Om det är något som du vill läsa igen kan du enkelt hoppa mellan olika delmoment i kursen. Totalt tar kursen cirka 30–60 minuter. Recept, viktiga tips och sammanfattningar av kursen finns som pdf:er som du kan skriva ut. Skrollar du ner på den här sidan ser du innehållsförteckningen. Genom den kan du få en bild av vad som ingår i kursen. Har du några problem med tekniken? Kontakta info@kostfonden.se.
Projektet Matäventyret

Ett forskningsprojekt för bebisars ätande

I projektet Matäventyret undersöker vi om det går att sprida kunskap till föräldrar kring hur bebisar lär sig att äta digitalt. Syftet är att förebygga ätsvårigheter hos barn. Projektet är godkänt av Etikprövningsmyndigheten. Det drivs av Göteborgs universitet i samarbete med en rad BVC runt om i landet och de ideella organisationerna Kostfonden och föreningen Frisk Mat.   

Materialet i kursen har utvecklats av Kostfonden och föreningen Frisk Mat. Det har granskats av en rad BVC-sköterskor, en dietist, två logopeder (som är experter på bebisars ätutveckling) och Anna Sandin, barnallergolog och expert på barns allergier. 
Patrick Jones - Course author
Skapad med