Barn Och Mat – Del 3
6-12 månader: Matäventyret kan börja
Bebisar behöver tidigt få öva på att äta mat av olika konsistens, som slemmig äggröra, krämig avokado och grynig quinoa. Munnen är känslig och om barnet vänjer sig vid att mestadels äta puréer och välling, kan det senare kännas obehagligt att tugga på hela bitar mat. I kursen får du veta hur det går till när bebisar lär sig tugga. Det blir också en lektion om järn, några ord om salt och en guidad tur förbi den kommersiella barnmatens fallgropar.
I kursen 6-12 månader ingår
-
En textbaserad webbkurs
-
En inspirationvideo om Eddas smakäventyr
-
Pdf:er med tips och recept
-
En guidad tur genom barnmatshyllan (video)
Dags för tuggträning...
Precis som barn lär sig krypa, stå och gå, behöver de få öva på att tugga hela bitar mat. Dessvärre väntar många föräldrar med detta, eftersom de känner sig oroliga att barnet ska sätta i halsen. För att du ska känna dig trygg kommer du att få en genomgång av hur det går till när ditt barn lär sig tugga och svälja. Att barnet får en chans att äta hela bitar mat är grundläggande för ätutvecklingen!
...och kanske ett litet ostron?
Va´? Ska bebisar äta ostron, kanske du tänker nu? Det är absolut inte nödvändigt. Men ostron har en slemmig konsistens och de konsistenser vi lär oss att äta som bebisar har vi lättare att acceptera. Mer om det i kursen. Vi tar också ett helhetsgrepp kring järn, funderar kring kommersiell barnmat, och delar med oss av användbara tips och knep inför smakäventyrets andra steg.
Så fungerar kursen
När du har anmält dig till kursen har du tillgång till materialet så länge du vill. Eftersom vi vet att småbarnsföräldrar har ont om tid finns det filmer och poddar, som du kan titta eller lyssna på när du gör något annat.
Textkursen är indelad kortare delar. När du är klar med en del bläddrar du lätt vidare till nästa. Du kan alltid bläddra förbi något som du vill vänta med att läsa, eller bläddra tillbaka till något du vill läsa igen. Totalt tar kursen en-två timmar. Recept, viktiga tips och sammanfattningar av kursen finns som pdf:er som du kan skriva ut. Skrollar du ner på den här sidan ser du innehållsförteckningen. Den ger en bättre bild av vad som ingår i kursen. Klickar du på ”introduktion” kan du läsa den gratis.
MÖT FÖRFATTARNA
Kajsa Lamm & Ann Fernholm
Kajsa Lamm är legitimerad logoped, Master of Medical Science, och har 15 års klinisk erfarenhet av att arbeta med barn som har ätsvårigheter. Just nu håller hon på att doktorera vid Lund universitet, där hon forskar på barns ätsvårigheter. Hon har även en privat praktik där hon handleder föräldrar och vårdpersonal kring barn och ätande.
Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Under tio år har hon använt sina djupa kunskaper kring kroppens molekyler för att granska kostvetenskapen. Hon har även bidragit till att grunda Kostfonden, en ny forskningsfond som stöttar högkvalitativ kostforskning.
Foto: Stefan Tell