Barn och Mat – Del 2

Bebisar, matallergier och gluten

Visste du att det går att förebygga matallergier hos små barn? I den här kursen får du träffa en barnallergiläkare som ger tips på vad du som förälder kan göra för att minska ditt barns allergirisk. Vi går också igenom det senaste om gluten och risken för celiaki, där mycket talar för att dosen spelar roll. Skrolla neråt så ser du kursens innehåll.
Write your awesome label here.

I kursen ingår:

  • En textbaserad webbkurs
  • En podd med allergiexpert
  • Pdf:er med receptförslag
  • Massor av med konkreta tips

Förebygg matallergier

De senaste decennierna har allt fler barn fått matallergier. Men nu har forskare upptäckt att allergier går att förebygga om man tidigt ger barn mat som jordnötter, ägg och fisk. I kursen får du träffa barnallergologen Emma Adlercreutz som delar med sig av sin kunskap. 

Gluten – hur hanterar vi det? 

Glutenintolerans är ingen allergi, utan en autoimmun sjukdom som svenska barn har utvecklat ovanligt ofta. I kursen får du ta del av den senaste kunskapen kring gluten, och vi delar med oss av våra bästa recept i genren low-gluten cooking.

Så fungerar kursen

När du har anmält dig till kursen har du tillgång till materialet så länge du vill. Eftersom vi vet att småbarnsföräldrar har ont om tid finns det filmer och poddar, som du kan titta eller lyssna på när du gör något annat.

Textkursen är indelad kortare delar. När du är klar med en del bläddrar du lätt vidare till nästa. Du kan alltid bläddra förbi något som du vill vänta med att läsa, eller bläddra tillbaka till något du vill läsa igen. Totalt tar kursen en-två timmar. Recept, viktiga tips och sammanfattningar av kursen finns som pdf:er som du kan skriva ut. Skrollar du ner på den här sidan ser du innehållsförteckningen. Den ger en bättre bild av vad som ingår i kursen. Klickar du på ”introduktion” kan du läsa den gratis.
Möt författaren

Ann Fernholm 

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Under tio år har hon använt sina kunskaper kring kroppens molekyler för att granska kostvetenskapen. Insikterna om att vi behöver dra ner på sockret fick henne att undra: hur kan japaners barn äta laxfilé och fermenterade sojabönor till frukost, medan våra barn behöver sötade flingor och sötad yoghurt? 

Svaret på den frågan ledde till att hon skrev boken Smakäventyret: om att lära små barn äta mat. Tillsammans med Kajsa Lamm, som är logoped och expert på barns ätsvårigheter skrev hon sedan Stora boken om barn och mat. Denna webbkurs bygger på den boken. 

Kursen har granskats av Emma Adlercreutz, som är läkare och expert på barns allergier.

Foto: Stefan Tell
Patrick Jones - Course author
Created with