En kurs för ditt barns välmående

Vad är processad mat och hur lever du sockersmart?

Ät naturlig mat som är minimalt processad. Så ungefär lyder grundbudskapet i Brasiliens kostråd och ny forskning visar att det är en ovanligt vettig rekommendation. I den här kursen kommer vi att gå igenom det luddiga begreppet ”processad mat”, hur socker påverkar kroppen och hur livet kan bli en fest utan en överdos sött. Du får mängder av recept för vardagslyx och helgfest!
Write your awesome label here.

Vad ingår i kursen? 

  • En textbaserad kurs
  • Pdf:er med recept
  • Pdf:er med konkreta tips 
  • Video: en guidad tur genom butiken

Ett sockersmart liv...

När barn närmar sig treårsåldern sköljer som en flodvåg av sött in i deras liv. Det är kalas, lördagsgodis och söndagsfika. Som förälder hade det varit underbart att bara få säga ja till allt det goda. Det här kursen handlar om varför vi behöver ta striden mot sockret. Du får en rad tips på hur du kan begränsa det söta, och du kommer inse att det är lättare än vad du tror!

...baserad på naturlig mat

Förutom sötsaker, äter många barn det som forskare har börjat kalla "ultraprocessad mat". I kursen får du lära dig vad det är, och varför naturlig mat är det bästa bränslet för en växande kropp. Vi går även igenom hur snabba kolhydrater påverkar barn. För visste du att det blodsockersänkande hormonet insulin också kan trigga kroppen att växa? 

Så fungerar kursen

När du har anmält dig till kursen har du tillgång till materialet så länge du vill. Eftersom vi vet att småbarnsföräldrar har ont om tid finns det filmer och poddar, som du kan titta eller lyssna på när du gör något annat.

Textkursen är indelad kortare delar. När du är klar med en del bläddrar du lätt vidare till nästa. Du kan alltid bläddra förbi något som du vill vänta med att läsa, eller bläddra tillbaka till något du vill läsa igen. Totalt tar kursen en–två timmar. Recept, viktiga tips och sammanfattningar av kursen finns som pdf:er som du kan skriva ut. Skrollar du ner på den här sidan ser du innehållsförteckningen. Den ger en bättre bild av vad som ingår i kursen. Klickar du på ”introduktion” kan du läsa den gratis.
Möt författaren

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Under tio år har hon använt sina kunskaper kring kroppens molekyler för att granska kostvetenskapen. Insikterna om att vi behöver dra ner på sockret fick henne att undra: hur kan japaners barn äta laxfilé och fermenterade sojabönor till frukost, medan våra barn behöver sötade flingor och sötad yoghurt? 
Svaret på den frågan ledde till att hon skrev boken Smakäventyret: om att lära små barn äta mat. Tillsammans med Kajsa Lamm, som är logoped och expert på barns ätsvårigheter skrev hon sedan Stora boken om barn och mat. Denna webbkurs bygger på den boken. 
Patrick Jones - Course author
Created with